Kaikki ei käy katteeksi

Miten valitset katollesi sopivan materiaalin?

Katemateriaaleja valitessa ensimmäisenä tulee huomioida katon kaltevuus. Kaikki materiaalit ei sovi loivalle katolle, kun taas jyrkälle katolle voidaan asentaa lähes minkälainen kate tahansa.

Tiilikatto vaatii muita materiaaleja jyrkemmän kattokaltevuuden toimiakseen luotettavasti Suomen vaihtelevassa säässä. Lukkosaumattu peltikatto puolestaan voidaan asentaa hyvinkin loivalle katolle ilman pelkoa vuodoista. Tiilikuvioidun peltikaton kaltevuusvaatimukset asettuvat näiden välille. Myös katon rakenne vaikuttaa katemateriaalin valintaan. Väärällä materiaali valinnalla voi olla ikävät seuraukset rakenteiden toimivuuden kannalta.

Suosittelemamme minimikaltevuudet eri katemateriaaleille:

  • Tiilikatto 1:4
  • Tiilikuvioitu peltikatto 1:5
  • Suoraprofiilipeltikatto 1:7
  • Lukkosaumapeltikatto 1:8
  • Konesaumattu peltikatto 1:10

Mitä kattokaltevuuden suhdeluku tarkoittaa? Esim.  Katto jolle lukkosaumatun peltikaton voi asentaa tulee laskea vähintään yhden (1)  metrin kahdeksan (8) metrin matkalla.

Mikä aluskate katollesi sopii?

Aluskatteen merkitys katolla on olennainen. Aluskate on vesikatteen ja eristeen väliin asennettava kosteudelta suojaava kerros. Aluskatteen tärkein tehtävä on ottaa kondenssivesi haltuun ja ohjata se ulos rakenteista. Aluskatteita on markkinoilla useampi eri vaihtoehto. Karkeasti aluskatteet voidaan jakaa kahteen kategoriaan, muovisiin- ja diffuusioavoimiin eli hengittäviin aluskatteisiin.

Muovisia aluskatteita on kondenssisuojattuja ja ilman suojaa. Molemmat ovat vedenpitäviä. Kondenssisuojatun aluskatteen alapinnassa on nukka, joka sitoo kosteuden josta se haihtuu pois. Kondenssisuojalla varustettu aluskate sopii asuinrakennuksiin, mutta vaatii oikein toimiakseen hyvin tuulettuvan tilan. Muovista aluskatetta ilman kondenssisuojaa emme suosittele käytettäväksi asuinrakennuksissa eikä missään eristetyissä tiloissa. Muovinen aluskate ei siis sovellu kaikkiin kattoihin.

Hengittävät aluskatteet ovat vedenpitäviä aivan kuten muovisetkin, mutta aluskatteen hengittävä rakenne päästää alapuolelta tulevan kosteuden poistumaan rakenteista. Tämä ominaisuus on tärkeä katoissa joissa tuuletusvälit ovat pienemmät. Suosittelemme aina hengittävää aluskatetta rakennuksiin, joissa on ns. vino sisäkatto. Kyseisissä katoissa eristeen ja vesikaton välinen tuuletustila on pieni ja hengittävällä aluskatteella edistetään riittävän nopeaa kosteuden poistumista rakenteista. Hengittävillä aluskatteilla on muitakin hyviä ominaisuuksia. Hengittävä aluskate ei repeydy yhtä helposti kuin muovinen aluskate. Kangasmaisen pinnan vuoksi hengittävä aluskate ei ole yhtä liukas kuin muoviset aluskatteet joten se on turvallisempi asentaa myös jyrkällä katolla. Hengittävä aluskate sopii kaikkiin profiilipeltikattoihin sekä tiilikattoihin.

Tarvitsetko apua parhaiden materiaalien valinnassa? Me PerusKatolla tiedämme mikä käy katteeksi.

Scroll to Top